Îți recomandăm să citești și...
Poate te interesează și unul din celelalte articole de mai jos.
Când afară este foarte cald, un somn odihnitor devine greu de obținut. Nu doar căldura din cameră este copleșitoare, dar te poți trezi transpirând, întorcându-te de pe o parte pe alta și adormind cu greu. Corpul nostru se răcește în mod natural înainte de somn, ca parte a ritmului circadian. Dacă temperatura corpului nu poate scădea, creierul primește un semnal de trezire în locul unuia de somn, ceea ce face dificilă adormirea și menținerea somnului.
Dacă ți se pare familiar, iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta să dormi mai bine, chiar și atunci când dormitorul pare un adevărat cuptor.
Transformă-ți dormitorul într-o „peșteră”. Menține camera răcoroasă și întunecată, folosind aerul condiționat, ventilatoare și draperii opace.
Folosește ventilatoarele în mod creativ. Dacă nu ai aer condiționat, ventilatoarele pot fi foarte eficiente. Deschide geamurile noaptea, când afară este mai răcoare pentru a favoriza circulația aerului. Există chiar și ventilatoare speciale pentru geam, care trag aerul rece din exterior în interior.
Fă un duș călduț înainte de somn. Un duș cu apă călduță (nu rece!) ajută vasele de sânge să se dilate, permițând corpului să elimine căldura. Această scădere a temperaturii corporale facilitează adormirea.
Evită sportul înainte de culcare. Deși mișcarea ajută somnul, exercițiile fizice făcute seara pot crește temperatura corpului pentru câteva ore, afectând adormirea. Ideal ar fi să faci sport cu cel puțin 3-4 ore înainte de culcare.
Hidratează-te pe parcursul zilei. Pentru a putea transpira eficient și a evita deshidratarea, consumă suficientă apă în timpul zilei, mai ales dacă petreci timp afară sau în spații fără aer condiționat.
Ce se întâmplă dacă nu dormi bine din cauza căldurii? Printre efectele negative se numără:
Tulburări de concentrare;
Probleme de dispoziție;
Imunitate slăbită;
Risc crescut de boli cronice (diabet, afecțiuni cardiovasculare);
Productivitate redusă.